Wat is bewindvoering/(beschermings)bewind?

Bewindvoering is een maatregel die door de Rechtbank opgelegd kan worden aan mensen die niet, of onvoldoende voor zichzelf kunnen zorgen. Denk hierbij aan mensen met dementie, mensen met een verslaving, een verstandelijke beperking, een psychiatrische aandoening. Ook mensen met problematische schulden kunnen door onder bewind gesteld te worden geholpen worden. Afhankelijk van wat iemand kan, kan er een zogeheten beschermingsmaatregel worden opgelegd.

Er zijn drie soorten beschermingsmaatregelen: mentorschap, bewindvoering en curatele.
  1. Mentorschap betreft bescherming op persoonlijk vlak. Denk hierbij aan het nemen van besluiten omtrent verpleging, verzorging en (medische) behandeling.
  2. Bewindvoering betreft bescherming van vermogen (geld en zaken). Een bewindvoerder zorgt voor het stabiel krijgen/houden van de financiële situatie. Dit gebeurd door de overname van alle financiële verplichtingen. Denk hierbij aan het doen van betalingen en het aanvragen van toeslagen en mogelijke subsidies.
  3. Curatele is een beschermingsmaatregel waarbij alle beslissingen op zowel persoonlijk, als financieel vlak uit handen worden genomen. Dit is tevens de zwaarste maatregel die er opgelegd kan worden.
Voor wie is bewindvoering bedoeld?

Bewindvoering is bedoeld voor mensen die om wat voor reden dan ook hun financiën niet meer zelf kunnen doen, of regelen. Deze mensen kunnen door de Rechtbank onder bewind worden gesteld. Ze krijgen dan een bewindvoerder die dan de financiële administratie uit handen neemt.

Deze bewindvoerder zal ervoor proberen te zorgen dat er een gezonde financiële situatie ontstaat. Als de financiële situatie al gezond is zal dit in elk geval worden voortgezet. Ook zal de bewindvoerder de inkomsten en uitgaven proberen te reguleren en daar waar mogelijk nog onbenutte subsidies en toeslagen aanvragen. De bewindvoerder zal ook proberen om een reservepotje op te bouwen voor onverwachte uitgaven

Zijn de uitgaven echter hoger als de inkomsten (inclusief toeslagen en subsidies), dan zal ook de bewindvoerder moeten roeien met de riemen die er zijn. Wel zal samen met de persoon die onder bewind gesteld is gekeken worden, of en hoe hier eventueel verandering in aangebracht kan worden.

Bewindvoering is niet hetzelfde als schuldhulpverlening. Een bewindvoerder probeert te zorgen voor het stabiel krijgen van inkomsten en uitgaven. De bewindvoerder zal proberen regelingen te treffen met eventuele schuldeisers. Als er een stabiele situatie is ontstaan, kan er gekeken worden of er schuldhulp mogelijkheden zijn. Zij zullen dan op hun beurt gaan bekijken wat de mogelijkheden zijn voor het oplossen van de schulden.